IT is tegenwoordig een belangrijk middel, zo niet het belangrijkste middel, om innovatie te realiseren en het verschil te maken met de concurrentie.
Source: www.managersonline.nl
De beweging binnen IT naar agile is reeds lang gaande — ikzelf ben daar sinds 1995 bij betrokken. Het artikel stipt een aantal interessante punten aan in deze beweging:
- De “business” heeft deze beweging nog niet ingezet, en denkt nog in silo’s en in beton gegoten processen
- IT wordt (teveel) gezien als een (interne) leverancier, opgesloten in de eveneens traditioneel ingerichte relatie tussen opdrachtgever/nemer (vraag-, en aanbod)
- IT wordt teveel gedwongen in beheer en onderhoud waardoor het niet betrokken kan zijn bij innovatie en veranderkracht (co-creatie, of gezamenlijk optrekken ontbreekt)
- Er ontbreekt structuur, niet alleen aan de business kant, maar ook aan de IT kant, of IT al naar agile is gegaan (of soms juist dan) of niet
Veel agile veranderinitiatieven, zoals bijvoorbeeld bij de ING bank, zijn met ontzettend veel enthousiasme en initieel succes van start gegaan. DevOps, hackathons, zelfsturing hebben veel in beweging weten te brengen in heel korte tijd. Hoe schaalbaar de resultaten in werkelijkheid en op de langere duur zijn valt nog moeilijk te zeggen maar er zijn wel degelijk allerlei signalen waaruit we kunnen opmaken dat daar problemen opdoemen. Veel agile projecten pochen over het niet meer nodig zijn van documentatie, modellen en architectuur. Dat lijkt toch niet helemaal op te gaan.
We richten schaalbare varianten in van scrum, maar toch lopen we tegen allerlei problemen aan die door aanhangers van de meer traditionele methodes worden aangegrepen om hun gelijk te halen: zie je wel, we kunnen echt niet zonder architectuur.
Ik denk dat we inderdaad niet zonder architectuur kunnen, of modellen, of documentatie. Alleen ben ik er van overtuigd dat dit heel andere architectuur, modellen en documentatie zijn dan in die traditionele aanpak en zoals ik die door de meeste architecten zie produceren. De aard van de artefacten is anders, het proces waarmee ze tot stand komen is anders, en hoe ze gebruikt worden is anders. We weten dat we nooit geweld moeten doen aan de principes van agile zoals in het manifesto genoemd. Maar het plaatsen van mensen boven processen wil nog niet zeggen dat we aan het laatste géén aandacht moeten schenken!
In schaalbaar agile speelt architectuur juist een heel belangrijke rol. Maar wel wezenlijk anders ingericht dan we misschien gewend waren als architecten.
Leave a Reply