The World Is Flat: A Brief History of the Globalized World in the Twenty-first Century Thomas Friedman |
“May you live in interesting times.” Schijnt een Chinese vloek te zijn. Maar hoe het ook zij: wij leven in interessante tijden. De computerrevolutie heeft een impact op maatschappij en psyche die aanzienlijk is, en waar we ons zelden van bewust zijn. Enkelen leggen dit verband, zoals Alan Kay, die misschien wel terecht de uitvinder van die moderne computer genoemd mag worden. Ik spreek regelmatig over het feit dat wij ons niet voldoende realiseren wat die uitvinding voor consequenties heeft. In een andere artikel The Importance of Metaphors schrijf ik meer over de relatie die ik leg met het gesproken woord in de ruimste zin van het woord. De uitvinding van de taal is waar het om gaat, en de moderne computer is niets anders dan de laatste schok die deze uitvinding bewerkstelligt.
Dit boek, geschreven door een columnist van de New York Times, maakt duidelijk dat er iets aan de hand is. En dat we met dat iets nog maar aan het begin staan. Het boek vond ik niet indrukwekkend, maar Friedman weet zijn betoog helder op te zetten met aansprekende voorbeelden. De wereld is platter aan het worden, dat houdt in dat barrières verdwijnen of niet houdbaar zijn. Veel bedrijven of naties werken aan het in stand houden van die barrières, en Friedman”s betoog zou duidelijk moeten maken dat die strijd gedoemd is te falen op den duur.
Friedman is optimistisch over de consequenties, in tegenstelling tot bijvoorbeeld David Korten in het boek Het bedrijfsleven aan de macht. In die zin is Friedman een technofiel. Hij ziet de technologische ontwikkelingen als een zegen waarvan we gewoon nog niet goed begrijpen hoe die toe te passen. Dat er ethische, maatschappelijke en politieke gevolgen zijn wordt door hem nauwelijks aangesneden, en is ook denk ik niet zijn doel met dit boek.
Leave a Reply