Het RadioCafé wordt dagelijks herhaald om 12.00 uur, maar is ook te beluisteren en te delen via MKBradio.nl.
Als opvolging voor mijn korte samenvatting in het MKB RadioCafé over wat enterprise architectuur is, en waarom het zoveel op kan leveren voor het MKB, geef ik u in dit artikel graag nog een samenvatting, enkele handvatten en verwijzingen naar meer informatie.
Zoals in het MKB RadioCafé al door mij werd gezegd, wordt EA momenteel vrijwel algemeen ingezet bij de grotere organisaties, zoals banken, verzekeraars, energie- en telecomsector. Ook de overheid heeft enterprise architecten aan het werk, en verzet veel werk om overheidsbreed referentie-architecturen te ontwikkelen die een belangrijk hulpmiddel zijn voor enterprise architecten om bedrijfsbreed op standaarden te sturen.
De standaarden op het gebied van EA zijn vooral gericht op die grote tot zeer grote organisaties. Om die reden is een reactie vanuit een MKB directie begrijpelijk: “dat is niets voor ons”. Een standaard als TOGAF inzetten voor de kleinere bedrijven lijkt overkill. Dat is het ook. Maar, wellicht ontnuchterend om te horen, dat is het ook vaak voor die heel grote bedrijven! Juist de meer ervaren enterprise architecten weten misschien meer wanneer ze iets niét in moeten zetten, dan wanneer wél! Veel projecten die EA moesten introduceren bij die heel grote organisaties zijn mislukt of hebben veel problemen doen ontstaan omdat ze geïmplementeerd werden door onervaren architecten, in ieder geval onervaren op het gebied van EA. De onbekendheid met de standaard(-en), de indrukwekkende omvang en complexiteit ervan, verleidde die architecten om veel teveel een top-down en big-bang introductie te doen: we kunnen alles wel gebruiken, laten we dat dan maar doen.
Business doen is business doen, of dat nou groot of klein is. We opereren allemaal in die ontzettend dynamische wereld van markten, economieën en culturen. We worstelen allemaal met de aansluiting op die gigantisch snelle technologische ontwikkelingen. Om daar grip op te krijgen is EA ontwikkeld, en daar kan iedereen zijn voordeel mee doen. De gereedschapskist optimaal benutten betekent voor het MKB dat we er optimaal (meestal dus minimaal…) gebruik van maken. Lightweight EA is waar we het over hebben.
Het management kan met EA betere (en vaak véél betere!) handvatten benutten om scenario’s uit te werken als het openbreken van nieuwe markten, een productieproces wijzigen of aanpassen, logistieke processen verbeteren (bijvoorbeeld in de keten, de aansluiting met bedrijven groot en klein waar u mee samenwerkt) en financiële scenario’s uitspelen. EA heeft een ontzettend rijke gereedschapskist met gereedschap dat in de loop van de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld en verfijnd is.
Daarnaast ligt er een bult aan techniek die onbenut of niet optimaal benut wordt. Wat doet u met uw klantengegevens? Hoe handelt u klachten af? Hoe komen uw medewerkers bij de bedrijfsinformatie en hoe is die beveiligd? Hoe managed u de risico’s?
Voor al die vraagstukken heeft EA hulpmiddelen. Sommigen van die hulpmiddelen zijn wellicht te omvangrijk, maar de meesten kunnen op een pragmatische manier gebruikt worden, zonder al teveel kosten en in ieder geval (een randvoorwaarde die ik hanteer bij alle bedrijven, groot of klein): hogere baten dan kosten!
Een greep in de gereedschapskist: procesmodellen om uw processen in kaart te brengen en bottlenecks te detecteren en uit de weg te ruimen, risico-analyses om risico’s in kaart te brengen bij bijvoorbeeld het betreden van nieuwe markten, gap-analyses om doelstellingen te formuleren en de weg naar die doelen helder en eenduidig te krijgen. Ook kwaliteitsanalyses en methodieken om aan te sluiten bij de in uw branche gangbare of zelfs verplichte normen op kwaliteitsgebied. Op het gebied van techniek praten we bijvoorbeeld over interoperabiliteits-aspecten als kennismanagement en business intelligence (wat weet ik eigenlijk allemaal over mijn markt, mijn klanten en mijn producten?), en technische infrastructuren als cloud diensten.
Een strategie die u kan helpen om nóg meer te halen uit EA is de samenwerking met andere bedrijven. Dit kunnen uw branchegenoten zijn, maar ook uw klanten en leveranciers. Door gezamenlijk EA projecten op te zetten om de voordelen te halen uit die handige toolbox van EA drukt u de kosten, en kunt u tegelijkertijd die samenwerking ook nog eens aanzienlijk verbeteren. Mijn propositie is trouwens altijd gebaseerd op het principe: architectuur moet geen geld kosten. U investeert wat, maar u krijgt er meer voor terug, en niet over een jaar of nog later. Boter voor de vis is het motto als we het over EA hebben, zeker voor MKB, hoewel mijn motto zeker ook geldt voor mijn huidige klanten, de grote bedrijven.
EA is dus niet alleen voorbehouden aan de diepe geldzakken, maar zeker ook voor het MKB. Gartner houdt bijvoorbeeld volgende week een webinar met de titel “How SMBs Can Drive Business Outcome Using Enterprise Architecture“. Een collega zelfstandig ondernemer, net als ikzelf afkomstig uit Groningen, focust zich zelfs uitsluitend op MKB in Noord-Nederland (Friesland-Groningen-Drenthe) op het gebied van EA. En ook ikzelf wil mij met mijn bedrijf reflektis graag meer op het MKB richten. Daarvoor heb ik als misschien wel belangrijkste reden dat ik in dat soort bedrijven het succes van EA veel zichtbaarder kan krijgen en direct kan werken aan dat succes samen met directie én werkvloer. Wij delen het doel: méér inzicht, controle, overzicht en uitzicht, met Enterprise Architectuur!
Leave a Reply