ArchiXL referentiearchitectuur

Ik heb de ArchiXL referentie-architectuur weer een flinke update gegeven – gratis beschikbaar! http://t.co/ZkOUBWMQ5F #entarchDe ArchiXL referentie-architectuur is een generieke architectuur die kan worden gebruikt bij het opstellen van specifieke architecturen voor organisaties. De architectuur is opgesteld op basis van kennis en ervaringen van consultants van ArchiXL en zal worden bijgesteld op basis van nieuwe…

Ik heb de ArchiXL referentie-architectuur weer een flinke update gegeven – gratis beschikbaar! http://t.co/ZkOUBWMQ5F #entarch
De ArchiXL referentie-architectuur is een generieke architectuur die kan worden gebruikt bij het opstellen van specifieke architecturen voor organisaties. De architectuur is opgesteld op basis van kennis en ervaringen van consultants van ArchiXL en zal worden bijgesteld op basis van nieuwe inzichten. Hij wordt gratis beschikbaar gesteld zodat anderen kunnen bouwen op de kennis van ArchiXL en feedback kunnen leveren. De architectuur beschrijft de inrichting van de organisatie en informatievoorziening op verschillende lagen, waarbij de nadruk ligt op de generieke inrichting; dat wat van toepassing is op iedere organisatie. Het biedt zowel een set van architectuurprincipes (richtinggevende uitspraken) als een set van modellen.

Source: www.referentiearchitectuur.nl

Referentie architecturen zijn een leerzame input voor de implementatie van de bedrijfseigen architectuur. De referentie architectuur van ArchiXL heeft herkenbare relaties met domein-specifieke referentie architecturen zoals NORA, CORA, HORA en anderen, hetgeen geen verrassing is als we weten dat dezelfde mensen bij deze standaarden betrokken zijn geweest.

De ArchiXL referentie architectuur is nogal IT-centrisch. Er is summiere aandacht voor enkele bedrijfsfuncties en -objecten. Herkenbaar in de structuur is de centrale rol van Principes, een terechte nadruk want de organisatie-specifieke architecturen ontberen dit vaak, of als er al sprake is van Principes, worden deze gaandeweg de verdere uitbouw van de architectuur steeds minder prominent, herkenbaar en terug te vinden in de architectuurkeuzes.

Vanuit de bedrijfsfuncties en/of bedrijfsobjecten een heldere relatie leggen met de bedrijfsprocessen die ondersteund worden door systemen en/of mensen wordt niet duidelijk geïllustreerd in dit referentiemodel. Ook zien wij geen plaats ingeruimd voor Value Chain modellen (die daar bijvoorbeeld voor gebruikt kunnen worden).

Het informatiemodel heeft geen plek in dit referentiemodel. Ik kan mij voorstellen dat organisaties (en architecten) die ermee worstelen hoe dit model een plaats te geven in hun werk hierbij niet echt geholpen worden door dit referentiemodel, maar daar wel (al is het summier) iets verwachten.

Er is ook geen informatie te vinden over de relatie met (business-) services, en service-oriëntatie in het algemeen (SOA).

Maar goed, daar is het een referentie-architectuur voor. Gebruikers (d.w.z. architecten) zullen zich over het algemeen ervan bewust zijn dat dit soort referentie architecturen niet een compleet beeld kunnen geven van alle onderdelen die in de loop van de tijd nodig zijn om organisaties daadwerkelijk te helpen optimale synergie te bereiken.

Tags:

Response to “ArchiXL referentiearchitectuur”

  1. Danny Greefhorst

    Hoi Rob,

    We zijn inderdaad vanuit IT gestart, maar zijn er steeds meer ook een business architectuur van aan het maken. Zo zitten er nu een bedrijfsfunctiemodel en een bedrijfsobjectmodel in (zie bijv.http://www.referentiearchitectuur.nl/index.php/Bedrijfsobjecten). Dat is nog wat conceptueler dan wat jij wellicht van een informatiemodel verwacht. We hebben inderdaad ook geen procesarchitectuur. In mijn perspectief ligt een procesarchitectuur op het hoogste niveau ook heel dicht tegen een bedrijfsfunctiemodel aan, waardoor het onderscheidend vermogen van een dergelijk model beperkt is. Voor een duidelijker relatie tussen functies en processen beveel ik vooral de Hoger Onderwijs Referentie Architectuur aan, waarin wij ook een leidende rol hebben gespeeld.

    Services hebben we wel expliciet benoemd in het model (dat was eigenlijk de kern van het model). Deze zijn wel op een hoger abstractieniveau gedefinieerd en dus niet op het niveau van een “web service”.

    In het algemeen proberen we dit model relatief abstract te houden, om het onderhoudbaar te houden. In meer specifieke referentie-architecturen (zoals HORA en GEMMA) kun je meer details vinden. De ArchiXL referentie-architectuur is een soort grootste gemene deler.

    Mvgr,
    Danny (beheerder van de ArchiXL referentie-architectuur)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *